ORA DE DUPA ORA DE RELIGIE - EXCURSIA TEMATICA
( Pelerinajul )
                                                                           
                                                                                       Prof. Mariana Pop
                                                                                           Prof. Reghina Tomai

       În activitatea didactica acordam o atentie deosebita activitatilor extacurriculare, care se desfasoara pentru a aprofunda si consolida pregatirea primita în cadrul orei de religie.  Urmarim  dezvoltarea intereselor si aptitudinilor elevilor,organizarea atractiva si judicioasa a timpului liber. Elevii au astfel  posibilitatea sa-si valorifice talantii cu care au fost înzestrati, sa-si manifeste spiritul de initiativa,de cooperare,de toleranta, de solidaritate, de cunoastere si autocunoastere ceea ce duce la formarea personalitatii religios-morale.
       Una din formele de educatie religioasa, excursia tematica-pelerinajul,   gândit  ca popas de rugaciune la sfinte altare.
       În organizarea unui pelerinaj avem în vedere aspecte esentiale în reusita activitatii si a atingerii scopului propus. Stabilirea traseului, obiectivele, durata, organizatorii, colaboratorii, întâlnirile cu parintii, a regulamentului de securitate si comportament, respectarea regulilor de circulatie, a modului de comportare în grup si în incinta manastirilor, a regulilor de protectia mediului.
       Elevii sunt îndrumati sa-si  achizitioneze obiecte de cult din manastirile vizitate, pliante, vederi, sa asculte informatiile primite din partea ghidului pentru a-si realiza portofolii cu impresii, creatii literar-religioase, desene, vederi, pliante care pot fi prezentate colegilor la ora de curs. Se pot face expozitii cu materialele achizitionate, articole pentru revista scolii,  albume foto, DVD-uri care sa surprinda cele mai semnificative aspecte.
       Se va tine seama de impresiile, „la cald”, ale participantilor pentru a raspunde cerintelor si a realiza pe viitor activitati tot mai interesante si atractive pentru copii.
       Tinând cont de aceste aspecte , am organizat un pelerinaj de trei zile la manastirile din nordul Moldovei în perioada 23-25 mai 2008.
       Programul nostru educativ si-a propus  sa îmbine momentele agreabile si bucuriile oferite de frumoasele locuri încarcate de spiritualitate pentru ca elevii sa aprofundeze cunostintele dobândite în cadrul orei de religie dar si la cele de istorie, geografie, desen, muzica, româna. În stabilirea traseului am tinut cont de valentele educative ale unei excursii tematice, cum este pelerinajul, care trebuie înteles ca o întâlnire cu Hristos pe cale, comuniune cunoastere de sine, apropiere de semeni.
       
       Am avut ca obiective:
       - cunoasterea unor manastiri reprezentative din Moldova, monumente istorice de o valoare inestimabila, motiv pentru care  sunt incluse în patrimoniul UNESCO, a rolului lor în istoria Bisericii si a vietii credinciosilor;
       - cunoasterea si vizitarea caselor memoriale Mihai Eminescu si Ion Creanga;
       - îmbogatirea cunostintelor de geografie;
       - dezvoltarea aptitudinilor de colaborare si cooperare între elevi;
       -formarea deprinderilor necesare unui bun crestin(evlavia, smerenia, rugaciunea, dragostea, închinaciunea, ascultarea, sensibilitatea la nevoile semenilor);
       - o mai mare apropiere a  elevilor de profesori, preot, biserica;

       Au avut bucuria de a pasi pe urmele înaintasilor si de a se cunoaste mai bine  elevi din clasele a V-a si a VI-a de la Grupul Scolar Tg.Lapus si de la Scoala cu clasele I-VIII Lapus, însotiti de profesorii: Mariana Pop, Reghina Tomai, Monica Micle, CelinaVezentan, Cristina Ciceu, Nelu Cosma.
       
       Frumusetile naturale ale tarii, peisajul oferit de Lacu Rosu, Cheile Bicazului si fiecare zona în parte ne-a facut sa exclamam asemenea psalmistului ,,cât s-au marit lucrurile Tale Doamne,toate cu întelepciune Le-ai facut". 
       La manastirea Sihastria,veche vatra de rugaciune,credinta autentica si liniste, ne-am închinat la mormântul marelui duhovnic Ilie Cleopa.
       Am aflat despre faptele de vitejie  ale marelui voievod Stefan cel Mare si Sfânt care a luptat pentru apararea dreptei credinte si a neamului. Marturie stau ctitoriile sale si aprecierea de care s-a bucurat înca din timpul vietii. A impresionat Chilia lui Daniil Sihastrul, simplitatea,puterea rugaciunii dar si ascultarea de care a dat dovada domnitorul ori de câte ori avea nevoie de mângâiere si sfat  pentru binele tarii.Am pasit cu emotie la Putna, Neamt, Sucevita, Moldovita, Agapia, Varatic, Dragomirna Secu, Bârsana, lacasuri de rugaciune neîncetata, adevarate centre de cultura si civilizatie care pastreaza în muzeele lor odoare,vase de cult, carti, icoane, marturii ale rezistentei de-a lungul timpului în fata vitregiilor vremii. Copiii au aflat despre sfintii români, stiuti si nestiuti, despre credinta, nadejdea, vrednicia si ruga lor.
       Au ascultat cu atentie si au învatat despre arhitectura bisericeasca ,specificul stilului moldovenesc, pictura interioara si exterioara,coloristica, semnificatii, particularitati.
       La casa memoriala Ion Creanga am intrat în atmosfera tihnita a copilariei marelui nostru povestitor. Elevii  si-au  amintit de nazbâtiile lui Nica a lui Stefan a Petrii, s-au întâlnit cu tusa Marioara, cu Smarandita, cu Irinuca, cu învatatorul satului.
       Programul s-a desfasurat într-o atmosfera de bucurie si comuniune.
         Elevii s-au implicat cu drag în toate activitatile propuse, au pus întrebari, au cântat, au spus glume, s-au rugat, au învatat cântari religioase, au avut un comportament civilizat fara a uita însa de buna dispozitie si de faptul ca sunt copii ,fapt care ne-a bucurat mult.
       Pentru evaluarea si realizarea unei  bune fixari a cunostintelor i-am antrenat într-un concurs  pe grupe, la popasul de  la Pasul Prislop. Elevii au raspuns cu interes la întrebarile puse, au aratat ca au fost impresionati de aceste zile, ca au fost receptivi si ca au dobândit noi cunostinte.
       Pentru toate acestea au fost rasplatiti cu carti si cu aprecieri din partea parintelui Florin Stan, de la Parohia Ortodoxa Înaltarea Domnului din Tg. Lapus ,care a pastrat traditia de a fi un bun colaborator  nu numai în acest pelerinaj ci si în alte activitati desfasurate cu elevii scolii noastre, fapt pentru care îi multumim.
       La întrebarea ,,Ati recomanda si altor copii participarea într-un pelerinaj ca acesta" elevii au raspuns ,,Da…., pentru ca te întâlnesti cu istoria, cu marii domnitori…pentru ca învatam sa fim mai buni…..ne putem face noi prieteni…am vizitat locuri frumoase,…vom avea ce povesti colegilor si parintilor nostri … am putut sa cumparam multe iconite, cruciulite, daruri pentru cei dragi…., am înteles mai bine ce înseamna viata de calugar…".

MOMENTE DIN PELERINAJ
MANASTIREA MOLDOVITA
MANASTIREA PUTNA
MANASTIREA PUTNA
( de la stânga spre dreapta ) Pr. Dosoftei, Pr. Florin, Pr.  Melchisedec ( staret ), doamna preoteasa Cristina, un sihastru
MANASTIREA SECU
UN POPAS

ÎN TIMPUL CALATORIEI

ÎN TIMPUL CALATORIEI

ÎN TIMPUL CALATORIEI

ÎN TIMPUL CALATORIEI

ÎN TIMPUL CALATORIEI

ÎN TIMPUL CALATORIEI

ÎN TIMPUL CALATORIEI

ÎN TIMPUL CALATORIEI

ÎN TIMPUL CALATORIEI

ÎN TIMPUL CALATORIEI

ÎN TIMPUL CALATORIEI

ÎN TIMPUL CALATORIEI